Het enten van cactussen

Het enten van cactussen is een mooie manier voor de groei te bevorderen maar ook om de plant te vermeerderen. Ik wil jullie dan ook wat meer te weten laten komen over het enten en hoe je kan enten.

Om te beginnen wil ik vertellen over wat enten nou precies inhoudt en wat je ermee kan bereiken. Bij het enten wordt een deel van de plant (de ent) vastgemaakt op een andere plant (de onderstam). Vaak is de ent een langzaam groeiende soort, door deze te enten bevorderd de vegetatieve groei (Groei van bladeren, wortels of stengels( Bij cactussen, groei van het planten lichaam en wortels)). Enten is op verschillende manier te doen, meer daarover volgt nog. Soms is het enten ook genoodzaakt om te doen bijvoorbeeld wanneer de plant zich in een beginnend stadium van rot bevind.

Voor een cactus te enten heb je verschillende dingen nodig:

  • De gewenste ent
  • Een goede onderstam
  • Een scherp mes
  • reinigingsalcohol
  • keukenrol
  • Elastiekjes

Om te beginnen moet je besluiten op welke manier je wil enten en wat je wil bereiken met het enten. Je kan ervoor kiezen om om de plant alleen te enten om de groei te bevorderen maar je kan ook kiezen om de plant te vermeerderen. Je kan ervoor kiezen om alleen de kop te enten maar je er ook voor kiezen om de plant in stukken te snijden en de verschillende stukken te enten. Door het enten van deze stukken bevorder je het spruiten van de plant omdat de kracht verder nergens heen kan. Zo worden veel speciale soorten snel vermeerderd.

De onderstam is ook een belangrijk aspect van het enten. Veel planten zijn te gebruiken als onderstam. Ik gebruik de volgende planten:

  • Ferocactus glaucescens
  • Harrisia jusbertii
  • Echinopsis (Lobivia) kermesina
  • Myrtillocactus geometrizans

Het enten van zaailingen is makkelijker op Ferocactus glaucescens & Myrtillocactus geometrizans in mijn ervaring. daarnaast is het enten van iets grotere planten voor mij makkelijker op Harrisia jusbertii & Echinopsis (Lobivia) kermesina. Iedere onderstam heeft zijn voor en nadelen. Jusbertii is bijvoorbeeld heel glad & “slijmerig” tegenover de andere drie, die zijn juist “droog” daar glijdt de ent niet minder gemakkelijk vanaf.

Je hebt gekozen welke onderstam je gaat gebruiken voor je ent. Ik neem als voorbeeld Ferocactus glaucescens. Je gaat beginnen met het reinigen van het entmes door gebruik te maken van de reinigingsalcohol. Vervolgens ga je de naalden van de onderstam afsnijden en je ent uit het substraat te halen. Daarna kan je de onderstam 5mm onder het groei punt RECHT afsnijden (Het is belangrijk dat dit recht gebeurt zodat de vaatbundels goed verbonden kunnen worden). Je gaat ook de ent afsnijden, dit doe je zo laag mogelijk. Het afgesneden gedeelte van de ent leg je vervolgens op het afgesneden gedeelte van de onderstam. Terwijl je dit doet probeer je de vaatbundels met elkaar te laten verbinden (In de vaatbundels vind de grootste sap stroming in de plant plaats. Hier worden tevens de meeste voedingsstoffen verdeeld binnen de plant). Tot slot doe je een elastiekje over de ent om deze op zijn plaatst te houden. Dit alles dient in enkele handelingen te plaatsvinden. Dit omdat het hart van de plant dan niet kan uitdrogen wat zorgt voor een beter resultaat. Het elastiekje over de ent doen kan soms nog wel een frustrerende kwestie zijn vooral bij sappigere planten. Nu heb je van de ent het wortel gedeelte met een beetje planten lichaam over. dit kan je ook gewoon enten. Je kan ervoor kiezen om deze op de zelfde manier te enten

Je kan er ook voor kiezen om de plant in stukken te snijden en dan de ribben te enten. Dit is een veel gebruikte methode bij het vermeerderen van speciale soorten. Op de areolen van de geënte ribben vormen nieuwe planten die weer geënt kunnen worden wanneer ze groot genoeg zijn. Dit is een snelle vorm van vermeerdering.

Omdat ik dit artikel laat in het jaar schrijf heb ik geen goede foto’s van het gehele process. Deze foto’s zal ik rond maart aan het artikel toevoegen om een beter beeld te geven over het geheel.

De waardering van cactusandmore.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 39 reviews.