Zaden Astrophytum
Zaden Astrophytum

Het zaaien van cactussen

Het zaaien van cactussen is geen gegeven geluk! Er komt veel bij kijken, ik wil dan ook mijn methode delen met jullie van begin tot eind!

Laten we beginnen met de zaden zelf. De zaden worden veel op het internet aangeboden, zo heb ik ook zaden te koop. Maar de zaden kunnen ook van eigen planten afkomen. De zaden dienen goed rijp te zijn voor het zaaien. Vaak wanneer de vrucht van een cactus open is gesprongen zijn deze ook rijp. Ik laat deze gesprongen vrucht nog een paar dagen op de plant zitten zodat ik zeker weet dat deze goed gerijpt is. Wanneer dat gedaan is oogst ik de bes en doe ik deze in een klein (open) bakje. Wanneer het bakje gesloten is is er een grote kans op schimmel vorming door het resterende vocht in de zaadbes.

Wanneer alles goed is gedroogd ga ik de zaden uit de zaadbes halen. Vervolgens ga ik deze zaden schoonmaken. Dit doe ik door de zaden in een keuken zeef te doen en deze vervolgens onder de kraan af te spoelen. Het grootste restant van de zaadbes is dan weg. Vervolgens desinfecteer ik de zaden doormiddel van een dunne bleek oplossing (10% bleek – 90% water). Deze oplossing sproei ik gedoseerd over alle zaden en daarna spoel ik de zaden weer met water af om deze tot slot ook nog even in water te laten weken. Dit voorkomt schimmelgroei op de uiteindelijke voedingsbodem (zaai substraat). De zaden worden na dit proces tussen keuken papier gelegd gedurende 24 uur. Zodra deze opgedroogd zijn kunnen de zaden weer in een open bakje bewaard worden tot het uiteindelijke zaaien.

De zaden zijn gereed voor zaaien. Voor het zaaien gebruik ik een gezeefde potgrond met daarin toevoegingen van zeoliet en puimsteen (bims). Dit doe ik in potjes of kleine bakjes, afhankelijk van de hoeveelheid zaden. Ik begin met een kleine laag van het gemaakt substraat, vervolgens doe ik een laag tabak onderin het potje/bakje (tabak heeft een insecten werende werking). Daarna vul ik het potje/bakje verder op met het gemaakte substraat. Als de potjes en bakjes klaar staan om te zaaien ga ik de zaden over het substraat strooien en deze in het substraat te duwen zodat deze “stevig” in de grond staan. Tot slot worden de zaden besproeit met kunstmest houdend water voordat ze in de gespannen lucht komen te staan (Gespannen lucht doe je zodat de luchtvochtigheid op peil blijft zodat de zaden goed kunnen ontkiemen). De bakjes plaats ik vervolgens op een warme kamer (±24 graden), onder een groeilamp (ik gebruik wit licht waar het complete spectrum zich in bevind) op een verwarmde bodem. Dit doe ik om een optimaal klimaat te creëren voor de zaailingen.

Het is afhankelijk van de soort hoe snel de zaden zullen ontkiemen. Astrophytum zaden ontkiemen al na 3 dagen maar dat kan natuurlijk ook langer duren. Het is gedurende deze tijd belangrijk om op te letten voor schimmel vorming. Schimmels zijn te bestrijden met zwavel, zwavel maakt daarnaast de plant ook weerbaarder. Zodra het grote deel van de zaden ontkiemd zijn (circa 10-14 dagen) haal ik deze uit de gespannen lucht en doe ik de bakjes in panties. Dit doe ik om insecten zoals de sciara mug te vermijden. Wanneer deze mug zich in je zaailingen bevind is de kans groot dat al de zaailingen vanuit de wortels worden opgegeten door de larven. De mug kan je op meerdere manieren weren. Zoals ik al zei kan je de bakjes in panties doen. Je moet er voor zorgen dat de bakjes niet TE vochtig staan (op vochtige oppervlaktes leggen zij de eitjes). Je kan gele vangplaten ophangen (dit voorkomt verdere verspreiding wanneer de mug al aanwezig is). Tot slot kan je het substraat af strooien met aquarium grind (de eitjes worden gelegd op organische grond, zo verklein je het organische grond oppervlakte).

cactusandmore.nl/product/astrophytum-myriostigma-zaden-mix/(opent in een nieuwe tab)

De waardering van cactusandmore.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 39 reviews.